Mamoreductia (micsorarea sânilor)

MAMOREDUCTIA (OPERATIA DE MICSORARE A SANILOR)

SCOP

Mamoreductia sau operatia de micsorare a sanilor este interventia chirurgicala prin care se reduc dimensiunile unui san foarte mare care este disproportionat cu corpul femeii si care uneori poate provoca dureri la nivelul coloanei vertebrale.

Operatia de micsorare a sanilor amelioreaza marimea, forma, conditiile asociate sanilor mari cum sunt: :
» Durerile de spate, gat si umeri cauzate de excesul de greutate al sanilor
» Disconfort la nivelul umerilor, uneori urme lasate in piele de bretelele sutienului care sustine un san foarte greu
» Limitarea activitatilor fizice
» Afectiuni ale pielii la nivelul santului submamar (iritatii locale, eczeme)
» Piele intinsa, atarnand si un profil coborat al sanului, cu areola si mamelonul coborate sub nivelul santului submamar
» Areola de dimensiuni mari, largita

Mamoreductia indeparteaza excesul de tesut adipos (grasime), tesut glandular si piele pentru a obtine un san cu dimensiuni proportionale cu corpul femeii si a elimina disconfortul creat de sanii extrem de mari. In general, operatia de micsorare a sanilor nu corecteaza doar simptomele functionale asociate cu sanii foarte mari, un alt rezultat fiind sani proportionali, imbunatatind aspectul fizic al femeii si crescand increderea acesteia in ea insasi.

CONSULT PREOPERATOR

Micsorarea sanilor poate fi efectuata la orice varsta, dar ideal cand sanul este complet dezvoltat.

In general, candidatele ideale pentru mamopexie sunt femeile cu greutate corporala normala, stabila si la care sanul este complet dezvoltat. Cele mai bune candidate pentru aceasta procedura sunt:
» Pacientele sanatoase, fara afectiuni care sa influenteze procesul de vindecare
» Nefumatoare
» Persoanele cu aspect placut care doresc in mod special imbunatatirea aspectului corporal

Starea de sanatate are o importanta deosebita pentru obtinerea unui rezultat bun al mamoreductiei si aceasta trebuie evaluata inaintea interventiei chirurgicale. Succesul procedurii, siguranta si rezultatele mamoreductiei necesita ca:
» Pacienta sa-si exprime deschis dorintele chirurgului plastician
» Antecedentele medicale, consumul de medicamente, vitamine, suplimente naturale, alcool, tutun, droguri sa fie prezentate deschis medicului
» Medicul sa fie informat cu privire la existenta cazurilor de cancer de san in familia femeii care doreste sa efectueze interventia de augmentare mamara
» Pacienta sa urmeze intocmai indicatiile chirurgului plastician

INTERVENTIA CHIRURGICALA

Operatia de ridicare a sanilor este o procedura individualizata care se poate realiza printr-o varietate de tehnici chirurgicale utilizand diferite tipuri de incizii si excizand surplusul de grasime, tesut glandular si piele. Mamelonul si areola sunt repozitionate, iar dimensiunile areolei reduse daca e necesar.

In toate cazurile, inciziile sunt de obicei plasate astfel incat sa fie mascate de haine sau costumul de baie. Fire de sutura neresorbabile sunt utilizate pentru a crea si sustine sanul nou creat. Pentru inchiderea pielii se pot folosi fire de sutura, adezivi tisulari sau plasturi. Uneori, pentru a evacua eventualele acumulari de sange (hematoame) se plaseaza temporar un tub de dren. In unele cazuri, excesul de grasime poate fi indepartat si prin lipoaspiratie care poate astfel completa excizia tesuturilor.

VINDECARE

Dupa finalizarea interventiei chirurgicale inciziile sunt pansate si un sutien special (bustiera) este aplicat pentru a reduce edemul postoperator, sustine sanul si ajuta procesul de vindecare.

Faza initiala a procesului de vindecare poate include edem, inflamatie si disconfort la nivelul inciziilor si al sanilor în general. Disconfortul sau durerea sunt comune oricarei interventii chirurgicale si se controleaza medicamentos. Este recomandat ca bustiera sa fie purtata cateva saptamani. Revenirea la activitatile usoare, normale este posibila la cateva zile dupa operatie.
Vindecarea initiala a plagii dureaza 1- 2 saptamani, moment in care se vor extrage firele de sutura. Pacienta poate reincepe munca si activitatile normale atat timp cat nu efectueaza efort fizic.

Procesul de vindecare continua in urmatoarele saptamani, timp in care edemul postoperator se reduce si cicatricile postoperatorii se atenueaza.

RISCURI

Posibilele riscuri ale interventiei chirurgicale de micsorare a sanilor sunt reprezentate de hematoame, infectie, vindecarea defectuoasa a inciziilor, cicatrici si modificarea sensibilitatii mamelonului sau a sanului care este de obicei temporara. Ca la orice interventie chirurgicala sunt prezente riscurile asociate anesteziei.

REZULTATE

Rezultatul final va aparea in decurs de cateva luni, timp in care se definitiveaza forma si pozitia sanilor. Liniile de incizie sunt permanente, dar de obicei abia vizibile. Noul san trebuie sa elibereze pacienta de durerile si limitarile fizice de dinainte de operatie. Deoarece o cantitate mai mare sau mai mica de tesut glandular este indepartata, operatia de micsorare a sanilor poate afecta ulterior alaptarea. Efectele operatiei de micsorare a sanilor sunt considerate permanente, desi in decursul anilor, sanul va continua sa se modifice din cauza variatiilor de greutate, graviditatii si a procesului de imbatranire.