Augumentarea mamara (marirea sanilor)

AUGMENTAREA MAMARA (MARIREA SANILOR)

SCOP

Marirea sanilor (augmentarea mamara) se realizeaza cu ajutorul implanturilor mamare in vederea maririi volumului si a proiectiei sanilor sau pentru a obtine simetria acestora; este utilizata pentru:
» Marirea sanilor
» Refacerea volumului si consistentei sanilor dupa sarcina sau scaderea in greutate
» Obtinerea simetriei sanilor din punct de vedere al formei si marimii
» Augmentarea mamara nu corecteaza sanii ptozati (lasati); in cazul in care se doreste marirea sanilor si corectarea pozitiei precum si a formei sanilor ptozati, concomitent cu augmentarea mamara trebuie efectuata si interventia chirurgicala de ridicare a sanilor (mamopexia).

Femeile adulte, indiferent de varsta, pot beneficia de augmentarea mamara pentru marirea volumul sanilor sau a refacerii consistentei acestora. Este recomandat ca sanul sa fie dezvoltat complet inainte de a realiza augmentarea mamara. Femeile trebuie informate ca, in general, augmentarea mamara nu influenteaza alaptarea.

CONSULT PREOPERATOR

O femeie motivata de dorinta proprie de a avea sani mai mari va fi cel mai adesea multumita de rezultatele augmentarii mamare. Cele mai bune candidate pentru aceasta procedura sunt:
» Pacientele sanatoase, fara afectiuni care sa influenteze procesul de vindecare
» Nefumatoare
» Persoanele cu aspect placut care doresc in mod special imbunatatirea aspectului corporal

Succesul procedurii, siguranta si rezultatele augmentarii mamare necesita ca:
» Pacienta sa-si exprime deschis dorintele chirurgului plastician
» Antecedentele medicale, consumul de medicamente, vitamine, suplimente naturale, alcool, tutun, droguri sa fie prezentate deschis medicului
» Medicul sa fie informat cu privire la existenta cazurilor de cancer de san in familia femeii care doreste sa efectueze interventia de augmentare mamara
» Pacienta sa urmeze intocmai indicatiile chirurgului plastician

PROCEDURA CHIRURGICALA

Augmentarea mamara se realizeaza utilizand implanturi (proteze) mamare biocompatibile, cu suprafata neteda sau texturata, umplute cu gel de silicon sau ser fiziologic. Plasarea implanturilorlor, tipul si volumul acestora vor fi determinate avand in vedere tipul de san, forma corpului si dorinta femeii precum si experienta chirurgului plastician. In cazul plasarii subglandulare (sub glanda mamara), exista posibilitatea ca marginile implantului sa vie vizibile, iar incidenta contracturii capsulare este crescuta. In cazul plasarii submusculare (sub muschiul pectoral), marginile implantului sunt mult mai bine mascate, dar exista posibilitatea deplasarii acestuia din cauza contractiilor muschiului pectoral, iar recuperarea postoperatorie este mai indelungata (durerile postoperatorii sunt mai mari). Plasarea subfasciala (sub fascia pectoralului) a implanturilor beneficiaza de avantajele ambelor tehnici (subglandulara si submusculara) fara dezavantajele acestora, iar in ultimii ani cele mai bune rezultate le-am obtinut prin utilizarea tehnicii muscle splitting biplane.

Implanturile mamare nu influenteaza starea de sanatate a sanilor. Cercetarile stiintifice au evidentiat ca nu exista legaturi intre implanturile mamare si bolile auto-imune, bolile sistemice sau cancerul mamar. Oricum, implanturile mamare creaza modificari mai mult sau mai putin vizibile ale aspectului si consistentei sanului. Contractura capsulara, o reactie care determina deformarea sanului datorita capsulei fibroase formate in jurul implantului, poate aparea in proportie variabila; se trateaza chirurgical, dar corectarea nu este intotdeauna definitiva.

Implanturile mamare nu sunt garantate pe viata si o alta interventie chirurgicala de inlocuire a unuia sau ambelor implanturi poate fi necesara in viitor. Sarcina, scaderea in greutate sau menopauza pot influenta aspectul sanilor cu implanturi în cursul vietii.

Este recomandat ca inainte de augmentarea mamara sa se efectueze o ecografie mamara sau mamografie pentru stabilirea starii de sanatate a sanilor si pentru evaluarea comparativa ulterioara. Dupa augmentarea mamara, mamografia este tehnic dificil de realizat. Femeile care au implanturi mamare trebuie sa informeze medicul de existenta lor la orice examinare a sanilor.

VINDECARE

Dupa finalizarea interventiei chirurgicale inciziile sunt pansate si un sutien special (bustiera) este aplicat pentru a reduce edemul postoperator, sustine sanul si ajuta procesul de vindecare.

Faza initiala a procesului de vindecare poate include edem, inflamatie si discomfort la nivelul inciziilor si al sanilor in general. Disconfortul sau durerea sunt comune oricarei interventii chirurgicale si se controleaza medicamentos. Este recomandat ca bustiera sa fie purtata cateva saptamani. Revenirea la activitatile usoare, normale este posibila la 1 – 2 zile dupa operatie.

Vindecarea initiala a plagii dureaza 1- 2 saptamani iar pacienta poate reincepe munca si activitatile normale atat timp cat nu efectueaza efort fizic.

Procesul de vindecare continua in urmatoarele saptamani, timp in care edemul postoperator se reduce, pozitia implanturilor se definitiveaza si cicatricile postoperatorii se atenueaza; liniile de incizie (cicatricile), desi permanente, sunt abia vizibile.

RISCURI

Posibilele riscuri ale augmentarii mamare sunt reprezentate de hemoragie, infectie, vindecarea defectuoasa a inciziilor, cicatrici si modificarea sensibilitatii mamelonului sau a sanului care este de obicei temporara. Contractura capsulara este posibila si poate necesita interventie chirurgicala. Ca la orice interventie chirurgicala sunt prezente riscurile asociate anesteziei.

REZULTATE

Rezultatul augmentarii mamare este vizibil imediat. Rezultatul final apare progresiv in cursul saptamanilor urmatoare, edemul se reduce, forma si volumul sanilor se definitiveaza. Cicatricile postoperatorii se atenueaza in decurs de un an.

NOU

In cadrul programului de modernizare si dotare al Spitalului MedLife – Genesys din Arad s-a achizitionat sistemul PenEvac™ – Crystal Vision™ (produs de compania I.C. Medical, USA), electrocauter cu extensie telescopica si dispozitiv pentru colectarea si filtrarea fumului produs de electrocauter in timpul interventiei chirurgicale. Acest sistem este utilizat pentru interventiile de chirurgie estetica, mai ales pentru augmentarea mamara (marirea sanilor) si abdominoplastie, conferind chirurgului un acces si o vizibilitate foarte buna intraoperatorie ceea ce asigura o hemostaza excelenta, reducand sangerarea intraoperatorie si riscul complicatiilor postoperatorii (hemoragie, hematoame, infectii etc.). De asemenea, prin evacuarea fumului produs de electrocauter se reduc edemul si durerile postoperatorii, durata de recuperare a pacientei fiind de scurta durata, mult imbunatatita.

Galerie Video

Cazul 96

  • Preoperator

  • Postoperator

Cazul 97

  • Preoperator

  • Postoperator

Cazul 98

  • Preoperator

  • Postoperator

Cazul 198

  • Preoperator

  • Postoperator

Cazul 199

  • Preoperator

  • Postoperator