Lipoaspiratia

LIPOASPIRATIA

SCOP

Lipoaspiratia este interventia chirurgicala de modelare a conturului corporal prin care se extrage grasimea localizata in exces in anumite zone:
» Brate
» Torace anterior si posterior
» Abdomen
» Solduri, coapse si fese
» Gambe si portiunea interna a genunchilor
» Regiunea submentoniera (“gusa” de sub maxilarul inferior sau asa-numita “barbie dubla”)

In unele cazuri, lipoaspiratia reprezinta interventia chirurgicala principala, in alte cazuri se poate asocia cu liftingul facial, abdominoplastia sau cu interventiile de micsorare a sanului.

Lipoaspiratia nu este un tratament impotriva obezitatii si nici substitut pentru diete sau exercitiile fizice. De asemenea, lipoaspiratia nu este un tratament efectiv impotriva celulitei. Oricum, prin lipoaspiratie se remodeleaza conturul corporal in zonele in care acumularea excesiva de grasime creaza o disproportie cu restul corpului.

CONSULT PREOPERATOR

Cei mai buni candidati pentru aceasta procedura sunt:
» Persoanele sanatoase, fara afectiuni care sa influenteze procesul de vindecare
» Nefumatori
» Persoanele cu aspect placut care doresc in mod special imbunatatirea aspectului corporal

Chirurgul plastician trebuie informat cu privire la starea de sanatate a pacientului, o atentie deosebita fiind acordata persoanelor care sufera de diabet zaharat, hipertensiune arteriala, afectiuni cardiace precum si persoanelor care au suferit in trecut o interventie chirurgicala la nivelul zonei în care se va realiza lipoaspiratia.

INTERVENTIA CHIRURGICALA

Lipoaspiratia reprezinta o interventie strict individualizata la fiecare caz luand în considerare dorintele pacientului si zonele in care acesta doreste sa obtina imbunatatirea aspectului. Evaluarea elasticitatii si a tonusului pielii precum si a volumului si distributiei grasimii va determina tehnica optima fiecarui caz.

Lipoaspiratia este o interventie chirurgicala si toate tehnicile pentru realizarea ei necesita microincizii la nivelul zonelor interesate prin care se introduc canulele de lipoaspiratie cu care se efectueaza procedura. Aceste canule sunt conectate la un aspirator chirurgical, aparat de vibrolipoaspiratie sau la seringi.

Lipoaspiratia cu ajutorul seringilor este utilizata pentru zone mici si izolate sau cand se doreste ca grasimea extrasa sa fie reinjectata in alte zone ale corpului (de exemplu la nivelul fetei, buzelor, feselor sau a depresiunilor din alte regiuni).

VINDECARE

Este foarte important ca dupa lipoaspiratie sa se poarte o imbracaminte speciala elastica (pantaloni, bustiera, corset) care previne acumularea de sange sau serozitati in zonele din care s-a extras grasimea, reduce edemul postoperator, ajuta la procesul de vindecare si la remodelarea pielii la noul contur corporal. In unele cazuri sunt necesare procedee secundare pentru a reduce excesul tegumentar. O atentie deosebita trebuie acordata cazurilor in care prin lipoaspiratie se extrag cantitati mari de grasime (de obicei mai mult de 5 litri).

Postoperator trebuie urmate indicatiile date de medic cu privire la folosirea echipamentului elastic compresiv (pantaloni, bustiera, corset), pansamentului local la nivelul inciziilor si reinceperea activitatilor curente. Respectarea acestor indicatii este esentiala pentru succesul si rezultatele lipoaspiratiei. In general, reinceperea unei activitati usoare si normale este posibila imediat ce persoana se simte apta si trebuie incurajata sa faca acest lucru deoarece astfel se previn unele complicatii.

Vindecarea initiala dureaza 5 – 10 zile; procesul de vindecare continua în urmatoarele saptamani, timp in care edemul postoperator se reduce si cicatricile postoperatorii se atenueaza.

RISCURI

Complicatiile posibile ale lipoaspiratiei sunt reprezentate de iregularitati ale conturului zonei în care s-a efectuat procedura, lezarea pielii sau a nervilor, pigmentarea neuniforma a pielii, hematoame, echimoze, seroame. Ca la orice interventie chirurgicala sunt prezente riscurile asociate anesteziei.

In perioada imediat urmatoare lipoaspiratiei pot aparea de obicei tumefiere locala datorata edemului postoperator, echimoze, senzatie de arsura, amorteala, durere si disconfort local. Acestea sunt tranzitorii si se controleaza medicamentos.

REZULTATE

Uneori reducerea completa a edemului se face dupa cateva luni de la operatie. Rezultatul lipoaspiratiei se mentine atat timp cat persoana isi mentine constanta greutatea corpului si urmeaza un regim de viata sanatos (alimentatie rationala si practicarea de activitati fizice).